Αγροκτημα Αι Γιαννη, Ζαρουχλα

Σε αρμονια με το περιβαλον

Γραφικο

ΣΜΕΟΥΡΟ

Καρπος σμεουρου

Πιλοτικά η καλλιέργεια του σμέουρου άρχισε το 2010 με τέσσερις ποικιλίες, καταλήξαμε σε δυο που προσαρμόστηκαν στις τοπικές συνθήκες καλύτερα. Και οι δυο παράγουν κόκκινο καρπό με την διαφορά ότι η μια παράγει το καλοκαίρι και η άλλη το φθινόπωρο.

Το Σμέουρο είναι ένα νόστιμο φρούτο που καλλιεργείται ευρέως στις εύκρατες περιοχές του κόσμου. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη σμέουρων αν και τα δημοφιλέστερα είναι τα κόκκινα. Τα χρυσά, κίτρινα η ακόμα σπανιότερα τα πορτοκαλί είναι μάλλον οι χλωμότερες ποικιλίες των κόκκινων και μαύρων. Οι μικροί καρποί έχουν ψιλή διατροφική αξία χαρίζοντας στον καταναλωτή τους πολλά οφέλη όπως

 Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά το σμέουρο βοηθά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών στο σώμα και έτσι, αποτρέπει τη πρόκληση ζημιών στις κυτταρικές μεμβράνες και άλλες δομές.

 Βοηθά στον περιορισμό τoυ πολλαπλασιασμού των κυττάρων του καρκίνου, ακόμη και τον σχηματισμό όγκων σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανόμενου του παχεως εντέρου.

 Καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων σμέουρων την ημέρα δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχρός κηλίδας (ARMD), την κύρια αιτία απώλειας όρασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

 Οι ανθοκυανινες στο σμέουρο έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και καθυστερούν τις επιπτώσεις της γήρανσης στον άνθρωπο.

 Το σμέουρο είναι μια καλή πηγή των αντιοξειδωτικών που μειώνουν την απελευθέρωση της ισταμινης και κατά συνέπεια, ελαχιστοποιεί τις αλλεργικές αντιδράσεις

 Το μαγγάνιο και η βιταμίνη C , δυο αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά στο σμέουρο βοηθούν στην προστασία του ιστού από τις βλάβες που προκαλεί το οξυγόνο.

 Είναι από τα λίγα φρούτα η κατανάλωση του οποίου δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

 Η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σμέουρων ωφελεί αυτούς που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονές και πόνο.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΝΩΠΟΥ ΣΜΕΟΥΡΟΥ

Πηγή USDA Database for standard reference release 13 (Απρίλιος 2011)

Θαμνος σμεουριαςΚαρπος σμεουρουΚαρπος σμεουρουΑνθος σμεουρουΚαρπος σμεουρουΩφελιμο εντομοΩφελιμο εντομο για τις καλλιεργειεςΠεταλουδα

100 γρ

Νερό

73.3 γρ

Ενεργεια

98 θερμίδες

Πρωτεΐνη

1.42 γρ

Λιπαρά

0,18 γρ

Υδατάνθρακες

24.23 γρ

Ίνες

1.9 γρ

Ασβέστιο

7 mg

Σίδηρος

0.28 mg

Μαγνήσιο

6 mg

Φώσφορος

12 mg

Κάλιο

131 mg

Νάτριο

3 mg

Ψευδάργυρος

0.05 mg

Χαλκός

0.034 mg

Μάγκανοι

0.064 mg

Βιταμίνη C

75 mg

Θειαμίνη

0.017 mg

Ριβοφλαβινη

0.035 mg

Νικοτινικό οξύ

0.397 mg

Παντοθενικο οξύ

0.093 mg

Φυλλικο οξύ

8 mcg

Βιταμίνη Β6

0.025 mg

Βιταμίνη Α

322 IU